wz

Zpět na hlavní stránku!


Volný neformální rozhovor T. s Miladou Laholovou o tom jak a z čeho se dělají dobré řízky.

Odkazovač: Ste zo Slovenskej republiky? Potom radšej kliknite myšou na tento modrý nápis a prepnite sa tým do slovenskej verzie!

T.: Tak mami jak se dělají dobré řízečky?

Milada Laholová: Dobře naklepat, osolit, pak si uděláš troj-obal: mouka, vajíčko, do vajíčka nastrouháš ementálový sýr, osolíš a obaluješ. Strouhanku si najraději dělám sama z rohlíků... A pokud chceš mít dobré křupavé řízky tak do té strouhanky můžeš ještě přidat takový dvoudenní rohlík, který se nahrubo postrouhá.

T.: Mami a jaké maso se používá?

Milada Laholová: Vepřové maso, ale dnes lidé většinou používají telecí.

T.: Fakt řízek se dělá i z telete?

Milada Laholová: Ano ale to je velice drahé maso...

T.: To jsem nevěděl...

Milada Laholová: Já vlastně si telecí maso pamatuji jen ze svých dětských časů když babka ho kupovala.

T.: A jaké vepřové, které?

Milada Laholová: Ze stehna, a ty kusy se nazývají Vrchní šál, Ořech...

T.: Mami, a budeš tam přidávat aj ten sýr?

Milada Laholová: Samozřejmě. A když se ti stane, že máš na mase tu vrchní šlachu tak ten řízek tak na dvou místech nařežeš, aby se ti pak při smažení ty řízky nekroutili.

T.: Dobře. Tak toto jsou již hotové řízečky…

Sepsal dne 3.11.2015 JUDr.PhDr.Mgr. et Mgr.Henryk Lahola

Zpět na hlavní stránku!